A durva lemezeket általában készülékek, berendezések, tartályok, nyomástartó edények, ipari létesítmények alapanyagaként használják fel. A lemezekben a hengerlés illetve az azt követő esetleges hőkezelés során sokféle hiba keletkezhet (pl.: repedés, rétegesség, stb.). A lemezek roncsolásmentes vizsgálatának célja a gyártáskor keletkező hibák kiszűrése, feltérképezése.

Rétegesség vizsgálata:

A lemezek leggyakoribb jellemző hibája a rétegesség. Vizsgálatát ultrahanggal lehet korrektül és hatékonyan megoldani. A vizsgálat során a lemez egyik oldalát tapogatjuk le egy általános célú impulzus-visszhang elven működő vizsgálókészülék és egy merőleges besugárzást biztosító vizsgálófej segítségével. Az eljárás alkalmazásával megtalálhatók és behatárolhatók a réteges területek. A vizsgálat elvégzéséhez el kell távolítani a lemez felületéről a revét, rozsdát, illetve az egyéb lazán tapadó, vagy a vizsgálófej mozgását gátló szennyeződéseket.

Repedések vizsgálata:

A lemezek felületén kialakuló repedéseket vizuális, mágnesezhető poros, folyadékbehatolásos vagy ultrahangos vizsgálattal lehet kimutatni. A felsorolt lehetőségek közül a legérzékenyebb és a leghatékonyabb a mágnesezhető poros eljárás. Alkalmazására azonban csak ferromágneses anyagok esetén van lehetőség.
Mind a vizuális, mind a penetrációs, mind a mágneses vizsgálatot a lemez mindkét oldalán el kell végezni. A szemrevételezéses és a folyadékbehatolásos vizsgálathoz minden esetben tökéletesen fémtiszta felületet kell biztosítani!
Mágnesezhető poros vizsgálat során egy vékony jól tapadó festékréteg nem rontja jelentősen a vizsgálati érzékenységet, a lazán tapadó szennyeződéseket és a vastag bevonatokat azonban ilyenkor is le kell tisztítani.
Ultrahangos vizsgálatesetén a lemez egyik oldalát tapogatjuk le több irányból egy általános célú impulzus-visszhang elven működő vizsgálókészülék és egy szög alatti besugárzást biztosító vizsgálófej segítségével. Az eljárás lehetőséget teremt arra, hogy a lemez mindkét oldalán kimutassuk a felületi repedéseket (kisebb hatékonysággal és érzékenységgel mint a mágneses eljárással). A vizsgálat elvégzéséhez el kell távolítani a lemez felületéről a revét, rozsdát, illetve az egyéb lazán tapadó, vagy a vizsgálófej mozgását gátló szennyeződéseket.