Fizikai elv:

Megfelelő körülmények között, a jó nedvesítő képességű folyadékok, a kapilláris hatás miatt képesek behatolni szűk résekbe (pl. repedés), majd onnan visszaszivárogni a felületre.

A vizsgálat leírása:

A megfelelő felület előkészítést követően a behatoló folyadékot felhordjuk a vizsgálati felületre, kivárjuk a behatolási időt (hőmérséklet függő), a felületről eltávolítjuk a felesleges behatolószert, felhordjuk az előhívót, majd az előhívási idő alatt figyeljük, hogy van-e a felületre olyan visszaszívódás ami hibára utal.

Mire jó:

Felületre nyitott folytonossági hiányok kimutatása. Átmenő hibák kimutatása

Változatai:

Színkontrasztos (piros-fehér), Fluoreszkáló

Jól kimutatható vele:

A vizsgálat különösen érzékeny a térfogatos és a repedés jellegű hibák kimutatására

Rosszul detektálható:

A vizsgálat kevéssé érzékeny a keskeny (összezáródott) repedésekre

A vizsgálat korlátai:

Csak olyan anyagok vizsgálhatók vele, amellyel a vizsgálóanyagok nem lépnek reakcióba. Felület alatti illetve eltömődött, vagy teljesen összezáródott hibák nem mutathatók ki vele

Szükséges vizsgálati felület:

PenetracioEz a vizsgálat a legérzékenyebb a megfelelő felületi előkészítésre. A vizsgálathoz fémtiszta, zsíros, olajos szennyeződésektől mentes vizsgálati felület szükséges. A felületi előkészítések közül nem ajánlottak a különböző szemcseszórások, mert ezek tömörítik a felületet és így elzárhatják, illetve eltömhetik a felületre nyitott hibákat. A vizsgálati felületről el kell távolítani a különböző bevonatokat, a revét, a rozsdát illetve az egyéb jól vagy lazán tapadó szennyeződéseket. A vizsgálati felületnek zsírmentesnek és száraznak kell lennie.

Környezeti feltételek:

Száraz vizsgálati környezet szükséges.
A vizsgálat nagyon érzékeny a hőmérsékletre. Általános esetben a vizsgált darab hőmérsékletének +5C° – + 50C° között kell lennie! Ettől eltérő hőmérséklettartományban a vizsgálathoz speciális anyagok és speciális körülmények biztosítása szükséges. Különösen nagy veszélye van az +5C° alatti tartományban végzett vizsgálatnak, mivel ilyenkor a környezet párája belefagyhat a felületre nyitott hibákba és ez teljes mértékben lehetetlenné teszi a hibakimutatást. Emiatt ipari körülmények között +5C° alatti hőmérsékleten a folyadékbehatolásos vizsgálat NEM VÉGEZHETŐ EL! A finom felületen a legnagyobb érzékenységet biztosító fluoreszkáló módszer alkalmazásához elsötétített vizsgálati helyszín szükséges.