EndoszkopFizikai elv:

A vizsgálati felületet közvetlen vagy közvetett szemrevételezéssel vizsgáljuk.

A vizsgálat leírása:

A megfelelő felületi előkészítést követően közvetlenül (pl.: szabad szemmel vagy 3-5 szörös lupe alkalmazásával) végezzük a vizsgálatot. Olyan vizsgálati helyek esetén, ahol a közvetlen megfigyelés nem alkalmazható (pl. részben zárt, nem hozzáférhető terek) alkalmas segédeszközt pl. endoszkópot alkalmazunk és ezen keresztül végezzük el a vizsgálatot.

Mire jó:

Geometriai eltérések, felületre nyitott folytonossági hiányok kimutatása és dokumentálása. A vizsgálat dokumentálhatósága nagyon jó, mivel a közvetlen szemrevételezésről és az endoszkópos vizsgálatról is fotó illetve videó készíthető.

Változatai:

Közvetlen szemrevételezés szabad szemmel illetve nagyító használatával. Üregek vizsgálat, nehezen hozzáférhető helyek vizsgálata tükörrel vagy endoszkóppal (közvetett vizsgálat).

Jól kimutatható vele:

A vizsgálat érzékeny a viszonylag nagyobb méretű térfogatos hibák és az elnyílt repedés jellegű hibák, valamint a durvább geometriai eltérések kimutatására.

Rosszul detektálható:

A vizsgálat kevéssé érzékeny a kisméretű összezáródott repedések kimutatására és a csekély mértékű geometriai eltérések detektálására.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAA vizsgálat korlátjai:

A hibakimutathatóság korlátja az emberi szem, illetve az alkalmazott segédeszköz felbontó képessége. A vizsgálat során csak a felületre nyitott hibák mutathatók ki. A vizsgálathoz biztosítani kell a megfelelő felületet, hozzáférhetőséget és megvilágítást. A vizsgálati távolság növekedése jelentősen rontja a hibakimutathatóságot.
Endoszkópos vizsgálat esetén az endoszkóp bevezetéséhez megfelelő nagyságú helyet kell biztosítani. Ha az endoszkópot több kanyarulaton keresztül kell vezetni (pl egy csővezetékben) az jelentősen csökkentheti a behatolási távolságot a nagymértékben megnövekedett súrlódás miatt.
Az endoszkóp általában nagy terek vizsgálatára a fényerő és a flexibilis szál megvezetési nehézségei miatt csak korlátozottan alkalmas.

Szükséges vizsgálati felület:

A vizsgálathoz fémtiszta, lerakódásoktól mentes vizsgálati felület szükséges.

Környezeti feltételek:

Közvetlen szemrevételezéshez száraz vizsgálati környezet szükséges. A hőmérséklet ne zavarja a vizsgálót a részletes megfigyelés elvégzésében. Endoszkópos vizsgálat végezhető víz alatt vagy olajban is. Ezek a közegek azonban jelentősen lerontják a látótávolságot, a hőmérséklet ilyenkor ne haladja meg a +50 °C-ot!