Fizikai elv:

A ferromágneses anyagokban külső gerjesztő mágneses tér hatására jelentős indukció növekedés jön létre (domének rendeződése miatt). A megfelelő pozícióban lévő felületi és felülethez közeli hibákat (a hibák eltérő relatív permeabilitása miatt) a mágneses erővonalak kikerülik. Így a felületen szórt mágneses fluxus jön létre, amely úgy működik mint egy kis helyi “mágnes” és magához vonzza a felületre felhordott vizsgálóanyagot. Így láthatóvá válik a hiba.

A vizsgálat leírása:

A megfelelő felület előkészítést követően megfelelő irányú mágneses erőteret hozunk létre a vizsgálati felületen. Felhordjuk a mágnesezhető port tartalmazó vizsgálóanyagot. Megszüntetjük a gerjesztő teret, majd értékeljük a kialakult indikációkat.

Változatai:

Színkontrasztos (fekete-fehér), Fluoreszkáló

Mire jó:

Felületi és felület közeli folytonossági hiányok kimutatása

Jól kimutatható vele:

A vizsgálat különösen érzékeny a repedés jellegű hibák kimutatására

Rosszul detektálható:

A vizsgálat kevéssé érzékeny a felületre nyitott nagy méretű térfogatos hibákra

A vizsgálat korlátai:

magnes 3Csak ferromágneses anyagok vizsgálhatók vele. A vizsgálat irányfüggő. Szűk vizsgálati helyeknél problémás lehet a hozzáférés. Felület alatti, 2mm-nél mélyebben fekvő hibák kimutatása csak speciális körülmények és eszközök alkalmazásával érhető el célzott helyi vizsgálatok során, igen jelentős érzékenység csökkenés mellett (5 – 6mm-nél mélyebben fekvő hiba semmilyen körülmények között nem detektálható)

Szükséges vizsgálati felület:

A legnagyobb vizsgálati érzékenységhez fémtiszta, zsíros, olajos szennyeződésektől mentes felület szükséges. Átlagos vizsgálati érzékenység esetén egy vékony, jól tapadó festékréteg (nem fémtartalmú) még nem rontja jelentősen a hibakimutatást. A vizsgálati felületről minden esetben el kell távolítani a revét, rozsdát, vastag festékréteget illetve egyéb bevonatokat, a lazán tapadó és a zsíros olajos szennyeződéseket. A vizsgálati felületnek száraznak kell lennie.

Környezeti feltételek:

Száraz vizsgálati környezet szükséges. Nagy érzékenységű vizsgálatot szuszpenziók alkalmazásával lehet elérni. Ehhez a vizsgálati felületnek 0 – +50C° között kell lennie. Magasabb hőmérsékleten szárazporos vizsgálat végezhető, de ennek sokkal rosszabb a hibakimutatása ezért csak egészen durva várható hibák esetén alkalmazható. A finom felületen a legnagyobb érzékenységet biztosító fluoreszkáló módszer alkalmazásához elsötétített vizsgálati helyszín szükséges.